Ζύμη κουρού για πίτες και για πιτάκια

Ζύμη κουρού για πίτες και για πιτάκια
Υλικά
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
  • 3 κουταλάκια του γλυκού ξύδι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 1/2 ποτήρι του νερού περίπου χλιαρό νερό
Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το λάδι, το ξύδι, το αλάτι,το μπέικιν πάουντερ ανακατεύουμε καλά και τρίβουμε τα υλικά, ώστε να γίνουν σαν ψίχουλα. Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί το λιγότερο μισή ώρα.

Με αυτόν τον τρόπο η ζύμη θα γίνει πιο τραγανή. Κατόπιν ρίχνουμε λίγο λίγο το νερό ανακατεύουμε και ζυμώνουμε, μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή,χωρίς να κολλάει.

Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουρασθεί για 30-45 λεπτά.

Στη συνέχεια, αν θέλουμε να κάνουμε πίτα, χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 μέρη και ανοίγουμε 4 φύλλα, που να προεξέχουν του ταψιού, τα οποία στο τέλος θα τα γυρίσουμε προς τα μέσα σχηματίζοντας κόθρο.

Σε λαδωμένο ταψί βάζουμε 2 φύλλα λαδωμένα, μετά τη γέμιση, κατόπιν 1 φύλλο λαδωμένο και τέλος το τέταρτο φύλλο. Το λαδώνουμε και γυρίζουμε προς τα μέσα τα φύλλα, που προεξέχουν σχηματίζοντας κόθρο. Χαράσσουμε την πίτα και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα περίπου.

Αν θέλουμε να κάνουμε πιτάκια, παίρνουμε λίγη ζύμη, τόση που να χωράει στη χούφτα μας. Την ανοίγουμε σε στρογγυλό σχήμα με διάμετρο 12-15 εκατοστών, ανάλογα με το πόσο μεγάλο θέλουμε το πιτάκι και το γεμίζουμε με τη γέμιση της αρεσκείας μας.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 40- 50 περίπου λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

Κατηγορία