Νεράντζι γλυκό του κουταλιού

Υλικά
  • 2 κιλά νεράντζια
  • 2 κιλά ζάχαρη
  • 1 λίτρο νερό
  • χυμός 2 λεμονιών
Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τα νεράντζια, τα σκουπίζουμε και τρίβουμε ελαφρά με τον τρίφτη του τυριού τη φλούδα τους. Κόβουμε κάθε νεράντζι σε τέσσερα ή 6  μέρη ανάλογα με το μέγεθος τους.

Αφαιρούμε τον καρπό, τυλίγουμε τις φλούδες σε ρολά  και τις περνάμε με  χοντρή μεγάλη βελόνα σε κλωστή.

Περνάμε 15-20 κομμάτια μαζί και δένουμε τις 2 άκρες. Βράζουμε τις φλούδες των νεραντζιών για 8-10 λεπτά περίπου, τις στραγγίζουμε και τις βάζουμε με φρέσκο ζεστό νερό να ξαναβράσουν. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία 4-5 φορές ακόμη, μέχρι να μαλακώσουν και να ξεπικρίσουν οι φλούδες.

Στη συνέχεια αφαιρούμε την κλωστή και αφήνουμε τις φλούδες σε σουρωτήρι στρωμένο με πετσέτα, για να στραγγίσουν καλά.

Βάζουμε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη με το νερό  και αφήνουμε το σιρόπι να βράσει για 5 περίπου λεπτά. Ρίχνουμε μέσα τα ρολά από τις φλούδες των νεραντζιών, τα βράζουμε για 10-15 λεπτά και  αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Αφήνουμε το γλυκό να μείνει 24 ώρες και το ξαναβράζουμε, μέχρις ότου δέσει το σιρόπι. Δύο-τρία λεπτά πριν το τέλος του βρασίματος, προσθέτουμε το χυμό των λεμονιών.

Βάζουμε το καυτό γλυκό σε ζεστά αποστειρωμένα βάζα, τα κλείνουμε καλά με το καπάκι τους και τα αναποδογυρίζουμε. Τα αφήνουμε σ'αυτή τη θέση, μέχρι να κρυώσουν εντελώς.

Σημειώσεις

Η κατσαρόλα, που θα βράσουμε το γλυκό, καλό είναι να είναι αντικολλητική ή με βαρύ πάτο, για να μην κολλάει εύκολα το σιρόπι.

Για να καταλάβουμε, αν έχει δέσει (πήξει) το γλυκό, ρίχνουμε μια σταγόνα από το σιρόπι σε ένα πιάτο. Αν παραμείνει στρογγυλή έχει δέσει, αν όχι, πρέπει να το βράσουμε κι άλλο.