Μαρμελάδα κυδώνι με φρέσκο χυμό ροδιού

Μαρμελάδα κυδώνι με φρέσκο χυμό ροδιού
Υλικά
  • 1 κιλό κυδώνια (βάρος καθαρισμένα)
  • 500 ml χυμός ροδιού (περίπου 5 μεγάλα ρόδια)
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 1 κλαδάκι αρμπαρόριζα (προαιρετικά)
  • χυμός ενός λεμονιού
Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα ρόδια, βγάζουμε τους σπόρους, τους βάζουμε στο μπλέντερ, τους πολτοποιούμε και τους σουρώνουμε μ’ ένα σουρωτήρι τσαγιού.

Βάζουμε το χυμό, που βγάζουμε, σ’ ένα μπουκάλι και το αφήνουμε στο ψυγείο όλη τη νύχτα, για να κάτσει στον πάτο του μπουκαλιού, ότ,ι σκουπιδάκι υπάρχει.

Πλένουμε πολύ καλά τα κυδώνια και καθαρίζουμε τη φλούδα τους. Τα κόβουμε στα τέσσερα, αφαιρούμε τα κουκούτσια τους και τα δένουμε μαζί με τη φλούδα των κυδωνιών σ’ ένα τουλουπάνι.

Τρίβουμε τα κυδώνια σε χοντρό τρίφτη και τα βάζουμε  σε μια κατσαρόλα με το χυμό των ροδιών, τη ζάχαρη, τις φλούδες με τα σπόρια  και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά 30 περίπου λεπτά ή και λίγο περισσότερο, μέχρι να μαλακώσει το κυδώνι και να δέσει το σιρόπι.

Κατά τη διάρκεια του βρασμού ξαφρίζουμε, αν χρειασθεί και ανακατεύουμε συχνά με ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει η μαρμελάδα στον πάτο της κατσαρόλας.

Λίγο πριν αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού,συνεχίζουμε το βράσιμο για 2-3 λεπτά ακόμη και πετάμε την αρμπαρόριζα (αν βάλουμε).

Γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα με την καυτή μαρμελάδα, τα κλείνουμε με το καπάκι τους, τα αναποδογυρίζουμε και τα αφήνουμε σ’ αυτή τη θέση, μέχρι να κρυώσουν καλά.

Σημειώσεις

Δεν πρέπει να δέσει πάρα πολύ η μαρμελάδα, γιατί όταν κρυώσει, γίνεται αρκετά πηχτή.

Μπορούμε, αντί να πολτολτοποιήσουμε τους σπόρους των ροδιών, να τους στίψουμε στον στίφτη.

Όταν ο χυμός των ροδιών μείνει όλη τη νύχτα στο ψυγείο, δημιουργείται στον πυθμένα του μπουκαλιού κατακάθι, 1 άσπρη λάσπη, την οποία δε χρησιμοποιούμε.